На Дионисиеви дни Царево 2020: Опитайте «Тракийски легенди» - органично вино с натурален аромат на българска роза 

Броени дни остават до четвъртото издание на винен фестивал Дионисиеви дни Царево 2020.

Затова бързаме да представим участниците в него. 

Какво вече съобщихме И през тази година ще бъде направено класиране на вината от специално поканени професионални технолози от Бургаската лозаро-винарска камара „Южно Черноморие”.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ТУК!

Участник в Дионисиеви дни Царево, вече по традиция, е „Тракийски легенди“.

„Тракийски легенди” е проект на Катерина Димитрова от семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са в Айтос, под Балкана, където климатът е изключително благоприятен за органично земеделие. 

Насажденията са стари 40-годишни и нови, като и при старите, и при новите е заложено ниско плододаване, за да не се налага да се третират с никакви препарати за растителна защита, освен биоторове. Бащата на Катерина, Димитър Николов е бил преди години зам.-председател на ТКЗС Айтос и се е грижил за тях. 

Забранявал е да се пръскат черешите покрай пътя, защото хората спирали да берат, без да знаят, че са третирани с химия. На него Катерина е посветила есето си „Орфей за хармонията”, което можете да прочетете от сайта на „Тракийски легенди”.

Прочутият тракиец Орфей е покорявал още преди 4000 години природата с хармония, по нашите земи. Идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем добре, е вечна мъдрост. 

Самият Стивън Спуриър, една от най-големите легенди в света на виното, е прочел това есе и е писал на Катерина, че е научил нови неща от нея! И наистина, в насажденията на „Тракийски легенди” цари истинска хармония между човешката дейност и природата.

Калинката, официалният знак на българския биородукт, е много разпространен вид там. Тя е биоагент, насекомо, което се храни с яйцата на плодовия червей и на листнатната въшка. При много от новите насаждения се използва мулч от окосена трева или раздробени храсти и дървета, които задържат влагата и пречат на плевелите да задушат малките растения.

Вината отскоро се изнасят за Люксембург и за Япония. 

„Тракийски легенди” са единственият производител на органично вино с натурален аромат на най-качествената роза в света, българската. В края на 2019 г. това вино беше подбрано от Ламбрин Сотиров, създателят на първата винарска карта на България за участие в презентация в българското посолство в Загреб, заедно с някои от най-качествените български вина.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови