В Ченгене скеле трепят COVID с девисил

Анти-COVID-рецепта за рибена чорба спретнаха в рибарското селище

Рибена чорба срещу коронавирус измислиха рибарите от Ченгене скеле край Бургас. Съвсем на скоро вирусът натръшкал мнозина, но слава богу, вече са на крака, разказва Труд.

Не е естествено, ако морските вълци не пуснат лъкардии за пандемията, макар, че умират от страх. Това не им пречи да разпространяват, че писиар-тестовете всъщност означавали "пий си ракията", че пушачите не ги хващало и че няколко души тръгнали да търсят в гората пчелни кошери, за да ги нажилят пчели. Чули отнякъде, че това помагало срещу заразата.

Морските вълци смятат, че много за подобряване на здравословното им състояние е допринесла рибената чорба, която всеки ден съпругите им оставяли да къкри на печката в хижите им. Тайната и съставка девесил изиграла огромна роля, смятат морските.

По принцип тя дава "девет сили"- оттам и името й - "девесил". Подправката, която дава сили, като храна и лекарство, била известна още на римляните. В ранното Средновековие англичаните я използвали да си правят напитки, които тонизират и ободряват, нижат разкази рибарите. 

Те поровили и прочели, че действа добре на сърдечно съдовата и нервната система, че се бори срещу туберкулозата и укрепва стомаха. Важно е да се отбележи, че в рибената им чорба имало някоко вида риби- чернокоп, паламуд, попче, карагьоз и зарган. 

Рибите са пълни с омега-3 мастни киселини, и не само това. Ескимосите например, които консумират основно риба, много рядко страдат от болести на сърцето, заключават риболовците. Рибата съдържа аминокиселини като триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин. Сред многото винамини, в черния дроб и хайвера на рибите се съдържа и витамин В12. Съдържанието на полезни минерални вещества също не е за подценяване: калций, фосфор, сяра, калий и магнезий, както и от микроелементите: мед, селен, цинк, йод, кобалт, манган, флуор и др.

Така, че рибената чорба си е помощник срещу коронавируса, коментират бургаски рибари. Сега всички всеки ден сърбат профилактично по една паница на ден. Някои зевзеци прекаляват с хваленето и обясняват, че дори си правят гаргара с чорбата- било много полезно и за гърлото.

"Абе "Бай бабо, да не те стигне мечка, това е", заключават рибарите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови