Депутатка представя био виното си на Дионисиеви дни Царево 2021

Народният представител от Демократична България Албена Симеонова представя своите биовина на фестивала Дионисиеви дни Царево 2021.

Тя участва за пореден път в изложението в шатрата на Българска асоциация Биопродукти, а през миналата година нейното вино Мускат бе взе безапелационно първото място в класацията за бели сухи вина.

Какво вече съобщихме и през тази година ще бъде направено класиране на вината от специално поканени професионални технолози от Бургаската лозаро-винарска камара „Южно Черноморие”.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ТУК!

Албена Симеонова е предприемач в сферата на биологичното земеделие, потомствен лозар и дългогодишен производител на вино. Председател е на най-голямата в България браншова организация на биоземеделци – Българска асоциация Биопродукти.

Тя е родена в Перник. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, със специалност биология и химия. По-късно специализира Агроекология и Управление на околната среда в САЩ, но вече 20 години живее в Никопол, за да е по-близо до земята си.

Албена се занимава с отглеждането на около 1000 дка сертифицирана за биопроизводство земеделска земя, от която 260 дка лозя, в землищата на с. Любеново и с. Въбел, община Никопол, и вече е сред крупните винопроизводители в Дунавския регион на България. 

Като търговец, тя свързва името на своето вино с региона на Никополското плато, в който е произведено. Причината е, че тук се спазва и цени много стара лозаро-винарска традиция, която тя доразвива, обработвайки земята на една от най-чистите и запазени в екологично отношение територии в страната, а може би и в Европа.

Отглежданите лозя са от сортовете Каберне Совиньон, Сторгозия, Совиньон блан, Шардоне и Москато Бианко, от които тя произвеждан биовината си.

Албена Симеонова бе водач на листата на „Демократична България“ в Добрич.

Член е на Националния съвет на „Зелено движение“ и бе избрана за депутат в 45-то и 46-то Народно събрание.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови