Собствениците полудяха: Когато никой не иска имота, вдигаш цената II

Заради поскъпването на имотите в последните години, последвано от сънищата на продавачите, че забогатяват за една нощ, meduzata.com започна поредицата СОБСТВЕНИЦИТЕ ПОЛУДЯХА.

В тази своеобразна подрубрика ви разказваме за комичните оферти на пазара на недвижими имоти в Бургас.

ЧЕТЕТЕ ТУК!

Днес ще ви запознаем още един пример на един често срещан феномен.

Какво прави собственик, който се опитва да продаде имота си неуспешно месеци наред, дори години? Логиката иска от него да намали цената, защото няма непродаваема стока, има грешно определена цена.

Противно на всякаква здрава мисъл обаче собственикът вдига цената. Защото имало инфлация...

През юни т.г. продавач обяви двустайната си панелка, 60 кв.м, тотална щета /виж снимките/, на цена от 140 000 евро. Това е 2333 EUR за квадратен метър. Локацията е бургаският комплекс Братя Миладинови, срещу промишлената зона. 

Логично апартаментът стои непродаден и до днес, но има една разлика в офертата. Сега имотът се предлага за цена 145 000 евро или квадратният метър излиза 2 417 евро.

За да бъде приведен в нормален вид, в тови апартамент трябва да се направят ремонти за поне 20 000 евро, което ще му вдигне офертната цена до 165 000 евро или 2 750 евро на кв.м.

За тези пари се продават суперлуксозни имоти в затворен комплекс Перла, като има и апартаменти на много по-ниски цени.

ОФЕРТАТА ТУК!

Каква логика следва продавачът? 

В първите дни, когато един имот се обяви за продажба, собственикът получава десетки обаждания. Буквално на всеки десет минути.

Така той се заблуждава, че имотът му е много търсен и че вероятно е на ниска цена.

Хората, които се интересуват от обявата му, обаче са единствено брокери. Някои от тях дори не се представят като такива, за да не бъдат отрязани веднага.

И започва вдигането на и без това високата цена и многото куриози на пазара. Който следи переодично специализираните за имоти сайтове, може би е забелязал как едни и същи оферти стоят с години, само цената им се сменя.

Така един имот дори да е бил добър, той вече е нарочен като проблемен от страна на купувачите, тъй като го гледат обявен от дълго време. Така той става застояла стока и ако наистина собственикът му реши да го продаде, трябва да свали цената дори под пазарната.

Съвет от брокера към продавачите:

Един имот, обявен за продажба, трябва да стои на пазара не повече от месец, за да му се вземе добра цена. Колкото повече престоява, толкова повече му пада цената. Накрая се продава на по-ниска от пазарната.

Затова е важно пазарната му стойност още отначало да се определи правилно.

Съвет от брокера към купувачите:

Не плащайте за панел повече от 1200 евро на квадрат, когато е за ремонт и 1400 евро на квадрат, когато е изцяло реновиран и мебелиран. За гледка море може да сложите по още 100 евро.

До скоро!

ЗА ЖИВОТА НА ПАНЕЛКИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК!

Текст: meduzata.com

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо