БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Дания има свой Варненски дворец /снимки/

Вълшебно кътче земя, разположено в централната част на Дания носи името на българския град Варна, пише traffik.bg  . Дворецът се намира в гората Марселисборг, 7 км южно от град Орхус. Замъкът е построен през 1908-1909 година като част от национално архитектурно изложение. По онова време строeжът му предизвиква множество дебати, защото местните хора се опасявали, че постройката ще наруши спокойната и красивата гора. Въпреки това архитектът Егерт Ачен успява да впечатли жителите на града с дизайна на сградата, в който се преплитат датски стил и китайска пагода. Така Варненският дворец официално отваря врати на 18 май 1909 година. Мястото се превръща в популярна дестинация за соарета, литературни вечери, концерти, конференции, романтични сватбени празненства и партита. Освен с красота, мястото омагьосва и с интересната история, която има. 

През 80-те години на миналия век земите, на които е построен дворецът били собственост на датския барон Кристиан Гердсдофт, който бил известен със своята военна кариера. Именно военната му служба като генерал в руската армия го отвежда в България, където взима участие в Руско-турската война през 1828-1829 година. По време на своя престой в България баронът отсядал във Варна и Силистра, още тогава Варна се превръща в негова муза. Връщайки се в Дания, той решава да кръсти земята, която притежава на морския град. Изборът на име не бил особено труден, защото според него Орхус много си приличал с Варна, друга причина била преводът на името – „красива гледка“. Точно такава била гледката в гората, която била разположена на хълм, от който се виждал града и безкрайното море. Тогава на хълма е имало само една стара мелница, затова барон Кристиан нарекъл мястото "Varnamøllen" (Мелница Варна). Така години по-късно с построяването на “Varna Palace“ основната част на името се запазва.  

Няколко години преди да се появи замъкът общината се опитва да се възползва от красивата морско – горска територия и я превръща в туристическа дестинация, до която хората стигали с корабчета. Тогава бил построен и първият мост в местността. За съжаление морските разходките били спрени, заради войната. 

През миналата година на същото място е изграден нов мост, подобно на двореца и той е част от архитектурно изложение. Мостът „The Infinite“ или известен още като мостът на Варна печели голяма популярност с визията си, която няма нищо общо със стандартните мостове. „The Infinite“ е дълъг 190 метра и е кръгъл, с което символизира безкрайността. Според архитектите Нилс Бьорн и Йохан Кюде има интересни подробности във Варненския дворец, които могат да се видят по-добре ако се погледне от водата. Пример за това е, че сградата е проектирана на базата на герба на Орхус и това се вижда по-добре в ниската част, където е залива. Идеята им била мостът да се превърне в атракция, която ще възроди разходките с лодки до Варна. 

Това не се случва, но въпреки всичко „The Infinite“ събужда огромен интерес сред чуждестранни инвеститори, които искат да го закупят. Бьорн и Кюде съобщиха пред датските медии, че засега нямат намерение да продават „The Infinite“. Единствената промяна, която мостът може да претърпи е да бъде изработен от по-твърд материал, понеже в момента е изцяло дървен и не би устоял дълго на зимните условия. 

Коментари   

#2 Диляна 06-10-2015 19:35
Има се предвид значението на българския град, а не датския.
Цитиране
#1 Мартин 23-09-2015 22:44
Орхус(Århus) на датски съчетава думите år-година и hus-къща.Далеч му е значението от красива гледка
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови