БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

Връзка с нас

Human Rights Watch: BG граничари крадат от бежанците

Те твърдят, че граничните ни служители са отнемали парите на бежанците, преди да ги екстрадират обратно през граница.

Human Rights Watch повдига тежки обвинения към българските служби. Според организацията, граничарите са присвоявали не само пари, но и ценни предмети като мобилни телефони и хранителни продукти. В някои от случаите, кражбите са били придружени от заплахи за използване на оръжие.

Данните на правозащитната организация сочат, че в периода от октомври до декември 2015 год. са интервюирани 45 бежанци от Афганистан, Сирия и Ирак, които са се опитали да преминат българската граница. 44 от тях са единодушни в сведенията си за граничната полиция: «Взеха ми два телефона, наличните пари и новите обувки. Закараха ни до границата с полицейска кола, после започнаха да ни налагат с бухалки и ни принудиха да преминем обратно границата с Турция“, това е споделил млад афганистанец пред Human Rights Watch. В почти всички изказвания става дума за насилие и брутални действия. Жертвите свидетелстват за юмручни удари, бой с палки, ритници и нахапвания от кучета. Практиката на така наречените „push-back“ - акции (директна принуда за връщане) е забранена по силата на Конвенцията за бежанците и човешките права.

«България трябва да прекрати насилието и противозаконните действия спрямо хората, които търсят убежище в Европа“, казва Лидия Галл - експерт за Източна Европа и Балканските страни към организацията. «Българското правителство трябва да спре връщането на бежанците, да разследва накърняването на човешките права и обратното екстрадиране през граница, да потърси отговорност от нарушителите. 

Human Rights Watch твърди, че жертвите са припознали извършителите като служители на Българска гранична полиция благодарение на униформите и отличителните знаци по тях.

ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СА ГРАНИЧАРИТЕ ВИЖТЕ ТУК!

Коментари   

#2 Румен 03-02-2016 07:46
Бежанци? тия са терористи и аз да съм и аз ще ги тараша на макс не трябва да им се дават пари защото ще си купят оръжия, а трябва да им се вземат и яко бой, да си ходят в Турция мама им мръсна и турците да се прибират там и циганите да ги няма и ще се оправят работите, НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ ШИБАНИ "БЕЖАНЦИ" по-скоро ТЕРОРИСТИ в нашата държава ВЪН и на Турските партии в Парламента!
Цитиране
#1 Калоян 23-01-2016 18:05
Ограбените от Ирак и Афганистан не са бежанци, а неканени ислямисти - такива нека да ги тарашат, да не са пресимари границата без основание!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови