Десетки отчаяни жени щурмуваха тази сутрин Инспекцията по труда в Бургас, за да си търсят правата, видя репортер на burgasdream.com.
Всички те са служителки на фирмата за спортни облекла „Италспорт” и работят извънредно по седем дни в седмицата, без да са получавали стотинка от месеци. За капак управителката на фирмата Пенка Унгурова и италианецът Виторио Мунгай са неоткриваеми вече втора седмица.
Репортер на burgasdream.com лично стана свидетел, как италианският „бизнесмен”, който тръбеше, че ще докара Борусия Дортмунд в Бургас и ще прави академия на Милан у нас, бе натирен от сградата, в която се помещаваше, тъй като не е плащал наем от месеци. По наша информация натрупаните дългове надхвърлят 500 хиляди лева. За последно той споделил пред близки, че мести фирмата в нова, по-голяма сграда.
Никой от служителите му обаче няма представа какво се случва всъщност. В последните дни офисите на „Италспорт” са опразнени, оборудването е прибрано, а на хората е съобщено, че фирмата прекратява временно дейността си. Предложено им е да прекратят договорите си по взаимно съгласие а най-абсурдното е, че всеки ден жените са принудени да пътуват от всички краища на областта и да се снимат в опразнената сграда, като доказателство, че са дошли на работа. При положение, че служителите не са получавали и стотинка от месеци, дори билетите за път се явяват непосилен разход.
„Фирмата я наблюдаваме от доста време във финансови затруднения. Аз съм човекът, който поръчва материали от доставчиците. В куриерските фирми имах поръчани материали, които стояха там със седмици наред и не се потърсиха. Накрая се обадиха, да се върнат обратно при доставчиците. Те се спукаха да ми звънят, какво се случва. Мунгай и Унгурова не си вдигат телефоните, нито са ме упълномощили да давам информация, защо ги връщаме тези пратки”, сподели пред наш екип Йорданка Кисьова. Тя призна, че от 2012-а година насам за всеки празник Мунгай оставя нея и колежките й с по 100 лева аванс.
„Аз съм назначена на 397 лева, но по договорка трябваше да получавам много повече. Значи се укриват данъци. Отделно от 2013-а година имам неизплатени възнаграждения за 4 месеца извънреден труд. Средно на месец по 62 часа. Пенка Унгурова ми каза – това е минало. Какво значи минало? Никъде не се води, че аз съм отработила това, не ми се добавя към работния стаж. Това са 180 работни часа. И се продължава с извънредния труд, който не се изплаща. Ние работим нелегално за тази фирма – и събота, и неделя извънредно. И в крайна сметка не искат да ни изплатят дори заплатите”, оплака се Наталия Атанасова.
„Когато попитаме, какво се случва, ни отговарят – имайте търпение. Постоянно това чувахме в последните месеци. Има в момента един подставен човек, който мести багажа на фирмата – Николай Сирков се казва. На него са казали – ще имате среща с представител на ръководството на „Италспорт”. Ние не знаем изобщо кое е това ръководство. За пореден път са казали да имаме търпение, фирмата не била фалирала.
Знаем, че дължи доста пари, той месеци наред не си е плащал наема, затова са запорирали сметката му. Не сме го чували от 18-и май, но по принцип ние имаме договор с Пенка Унгурова, тя е управител на „Италспорт”. Фирмата е от около 45 човека общо. Вчера адвокатите ни караха да подписваме молба да ни освободят по взаимно съгласие. Ние естествено не се съгласихме. Аз имах подготвена молба по друг член – за неизплащане на заплати и всички жени си написаха такива молби. Мислим да наемем адвокат, който да се ангажира със случая. Аз ги търся от десет дни да ми разпишат тази молба, но те се крият. Съветвах се с адвокат, той ни каза да ги изпратим с куриер до седалището на фирмата. Там няма никого, те се крия”, добави Йорданка Кисьова.
Автор: Стиляна Божидарова
*Очаквайте подробности!!!