БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Сравниха министъра на здравеопазването с Хитлер

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Българският хелзинкски комитет (БХК) определи като "расистка заплаха" позицията на здравния министър Петър Москов, че медицинските екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на сигнали от ромски махали, където преди е имало посегателства над лекари, ако не е гарантирана сигурността им – или след споразумение с местната управа, или ескортирани от полиция.

 

От неправителствената организация съобщиха, че ще предоставят безплатна правна помощ на граждани, пострадали от евентуалното изпълнение на тази мярка.

"Омерзителна е подобна публична позиция от страна на лекар, обвързан с Хипократовата клетва", пише в съобщение на БХК. Комитетът определя изказванията на Москов като "груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза". Според него позицията на здравния министър представлява послание към лекарите, че могат да оставят "хора да умират, защото са различни" и заявяват, че подобен призив хора да бъдат лишавани от помощ заради твърдени престъпления, извършени от българи, е немислим.

"В България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт", заявяват от БХК. "Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт", смята организацията.

От БХК смятат, че заявената от Петър Москов позиция е не по-различно от хитлеристките идеи. "Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер", посочват от комитета. От там определят позицията като "достойна за съжаление" и посочват, че тя е закрепена с гласовете на "ултрарасистките формации от т.нар. Патриотичен фронт.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови