БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

От кихавица ебола не се хваща

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Всички изолирани за ебола са пуснати от ВМА. Това стана ясно минути преди пресконференцията в здравното министерство.Контактните лица са били общо 25 - 12 души в пряк контакт с пациента и 13 души – в индиректен контакт. Те бяха изолирани при подходящите условия.

 

По информация на БНТ, инициалите на пациента със съмнения за ебола, са Т.К. Той, заедно с още един българин, са били в Сиера Леоне на границата с Либерия. Другият нашенец е в добро състояние. 

Да не вдигаме шум за еболата, защото, ако не дай си Боже стане нещо, няма да ни вярват. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че заразяването с опасната болест става при пряк контакт. „Най-честото и най-опасното е чрез кръвта. При кихане не може да се зарази човек“, допълни той.

Кантарджиев поясни, че още преди месеци на сайта на центъра е била качена информация за това как се разпространява еболата. 

„Снощи видях как колеги, които даваха пространни интервюта с едни санитарски будьоновки. Да не би да сте очаквали да дойда тук при вас с маска? Ако е имало опасност, ако колегите са били пипнали дрехата или пък рана от болния, щяха да са под забрана за контакт поне 21 дни“, каза Кантарджиев. 

"По-добре да се взимат по-стриктни, по-широки мерки и повече хора да са под карантина. Тя е нещо много важно - тези 21 дни, през които нито прокуратурата, нито полицията могат да те задържат в такъв срок. Докато здравните власти могат - защото е в интерес на твоето здраве е на здравето на хората", допълни Тодор Кантарджиев.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови