БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Апаратура за ранна диагностика на ракови заболявания има вече в Бургас

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Единственият в цялата Бургаска област видеобронхоскоп вече работи в Отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ Бургас.

 

Апаратурата е съвсем нова, последно поколение на медицинската техника и е закупена по европроект за ранна диагностика на онкологични заболявания. Изследването, което се нарича автофлуоресцентна видеобронхоскопия, позволява съвсем рано да бъдат диагностицирани патологични изменения на горните и долните дихателните пътища и бронхите, ракови и предракови състояния, обясни началникът на УНГ-отделението д-р Даниел Петков. Колкото по-рано се случи това, толкова е по-реален шансът пациентът да бъде излекуван, допълни той.

В дихателните пътища на пациента се въвежда видеокамера, която извежда реална картина на голям монитор. В същото време, чрез друг режим се включват светлинни лъчи, които осъществяват автофлуоресценцията. Тъканите, в които се развиват новообразувания, светят по различен начин от здравата тъкан и така съвсем точно могат да се определят границите на поразените от рак участъци. Всичко това е възможно само с една манипулация, която позволява едновременно с изследването да се вземе и тъкан за биопсия. 

С бронхоскопията могат да се видят и чужди тела, попаднали в дихателните пътища.

С новата апаратура вече са изследвани десетки пациенти от Бургас и региона. При много от тях ранната диагностика се е оказала решаваща за бързи операции и пълно излекуване. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови