БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Виолета Радева, БЧК: Подпомогнахме 3670 души от началото на пандемията COVID-19 досега

Как са помагали на хората и какво предстои да се направи, разказва пред meduzata.com Виолета Радева:

***

- Г-жо Радева, БЧК беше на първа линия по време на обявеното извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19 - подпомагахте хора в нужда, разпределяхте дарения.

През какво премина екипът на БЧК Бургас? Как бе осигурена неговата безопасност, как се справи и какво предстои от тук нататък? 

- В действителност, за да можем да бъдем полезни, най-важното е да осигурим личната безопасност на целия щатен състав и на нашите доброволци, разбира се.

Спазвахме всички указания, дадени ни от националното ръководство. На първо място беше хигиената и ограничения достъп до офиса на БЧК.

Изградихме работата, така че да пазим и хората, и себе си. Обслужвахме ги във фоайето. Това, което се появи като спешна и неотложна помощ, бяха хранителните продукти.

Нашите усилия се концентрираха върху онези семейства, върху онези хора, които бяха получили своите заповеди за прекратяване на трудовите договори и се регистрираха в Бюрото по труда.

Трябваше да оценяваме хората, кой е най-уязвимият. 

Хранителните пакети ни бяха предоставени чрез спонсорство. Процесът беше паралелен – хранително подпомагане на нуждаещите се, с цел облекчаване на техния семеен бюджет и пренасочване на средствата към други неотложни разходи, а от друга страна дарения от фирми – парични средства и хранителни продукти.

Така бе оказана хуманитарна помощ на 3670 човека, като включвам периода от 13 март до 30 юли. Става дума за цялата областна организация се включи в този процес на подпомагане. Общинските ръководство в Несебър, Камено и Царево бяха най-активни.

По време на изолацията, на тези които бяха под карантина, също им се оказваше помощ – доставяше им се храна по домовете, изпълняваха се поръчки.

Учехме се в движение по време на процеса.

От една страна имаше хора, които искаха да помогнат, а от друга – такива, които се нуждаеха от тази помощ.

В БЧК имаме изграден екип от доброволци за действия при бедствия, аварии и катастрофа. Това са 40 човека, подготвени доброволци. Имаме и младежки авариен акип, който също е подготвен.

- Как се справи екипът? Имаше ли напрежение, стрес, извънредно натоварване?

- Имаше психологическо натоварване, защото при нас информацията идваше всеки ден различна, обогатяваше се.

Паралелно с хранителното подпомагане, ние получавахме информация от Дирекция Мениджмънт на бедствия в София. Получавахме брошури с информация как да се предпазват хората, които бяха раздадени с хранителните пакети.

Но въпреки неизвествата ситуация, нито един от нашите доброволци, нито за миг не се поколеба и не се отказа от своята мисия да помага на хората.

Указанията бяха всеки да бъде лично посетен в дома си и да получи лично храната си.

Паралелно с това привлякохме нови партньори в лицето на Домашен социален патронаж, които много ни помагаха.

Спазвахме всички мерки за безопасност, направихме си тестове, които са всички отрицателни. Едно от моите основни притеснения бе да се опази екипът, за да може той да функционира и да помага на хората.

Към момента ние сме изместили курсовете за обучение по първа помощ в друга зала, тъй като трябва да спазваме изискванията за разстояния между хората.

- Мерките, макар и разхлабени, не са отменени. Намираме се в извънредна епидемична обстановка. Какви задачи имате в момента и какво предстои?

- Сега вече е по-лесно, защото имаме някакъв опит. 

Основното, което предстои е отново да разпределяме хранителни продукти. През октомври ще стартира програмата. Над 12 000 човека ще получат хранителни пакети по Програма План 2019, която се управлява от Агенция Социално подпомагане.

Сега сме в процес на получаване на тези храни, складовете ни са пълни.

Тук е предизвикателството – как точно ще се случи?

Досега раздаването беше в пунктове, където се струпваха повече хора. 

Имаме готовност да подпомогнем уязвими хора и извън тази хранителна програма – имаме подписан договор с търговска верига и получаваме всеки месец продукти.

***

Оказана хуманитарна помощ и подкрепа на уязвими лица, чрез  предоставяне на хранителни продукти от БЧК – Бургас по време пандемия COVID-19

13 март 2020 г. – 30 юли 2020 г.

Оказана хуманитарна помощ на общ брой подпомогнати лица: 3670 човека, както следва:

1. Подпомогнати индивидуални бенефициенти 961 човека: 

Оказана помощ в ситуация на строги мерки по време на пандемия "Ковид 19" на 268 лица /от общините Бургас, Руен, Малко Търново и Сунгурларе от следните целеви групи : лица с липса на трудова заетост – 88 човека, лица с увреждания – 55 човека, бездомни – 2 , социално уязвими – 58 човека , Военно инвалиди и военно пострадали – 33 души, самотно живеещи възрастни хора – 10 човека , карантинирани в община Бургас – 20 души и мигранти – 2 човека, чрез предоставени   индивидуални и семейни хранителни пакети, включващи пакетирани хранителни продукти, предпазни маски, хуманитарни помощи.

- Общинска организация на БЧК – Царево – 360 хранителни пакети за възрастни хора и уязвими групи

- Общинска организация на БЧК - Несебър раздадени  281 хранителни пакети на крайно нуждаещи се лица

- Общинска организация на БЧК – Камено – 52 хранителни пакети на безработни лица 

2. По оперативна програма „ Предоставяне на индивидуални пакети, хранителни продукти план 2018 г.“ на ЕС– втори транш - 1409 човека. Раздадени са 42 036,570 кг. 

3. По оперативна програма „ Предоставяне на индивидуални пакети, хранителни продукти план 2018 г.“ на ЕС– втори транш допълнителен – 1250 човека. Раздадени са 22 861.160 кг.

4. Социална услуга „обществена трапезария“- 50 човека получаваха топъл обяд по домовете си, чрез осигурен от БЧК-Бургас специализиран транспорт.

***

Подпомогнати институционални бенефициенти на обща стойност 65 892,39 лв.:

- Предоставени на РЗИ Бургас  -1 4 000 броя защитни маски за лице на обща стойност 28 000 лв.

- Предоставени на УМБАЛ – Бургас АД - 400 кутии разтворимо кафе  „ Нова бразилия“ стойността е 552 лв.

- Предоставени на община Бургас 1000 бр. защитни облекла на стойност 36 000 лв. и 3000 бр. предпазни маски на стойност 1340,39 лв. Общата сума на дарението е 37 340,39 лв.

Текст: Ирина Генова

Снимки: Валентин Русалийски

***

 

Journalism Emergency Relief Fund

Добавете коментар


Защитен код
Обнови