БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Новите изби привличат туристи в Поморие

Градчето „на 20 километра от Бургас”, както е възпято в евъргрийна, е безспорната столица на южния Черноморски район. И е вероятно единственият курорт у нас, където виненият туризъм е задължителна допълнителна услуга за гостите, които с радост посещават изби и дегустации, понеже им се предлагат не само настойчиво, но и достатъчно адекватно, което на много места просто не се получава. 

Поморие има и друго предимство пред останалите курорти – доста работещи през студените месеци хотели, понеже поради уникалната си лековита кал, местните хора развиват сериозно и балнеологията. Така че една малка ваканция – дълъг зимен уикенд например, ще съчетае полезното с приятното – една чудесна комбинация от винен и спатуризъм. При това цените са много по-приемливи от летните, дори в Гранда с неговия уелнес център на 3,5 дка със солени басейни и джакузита, освен сладководните, с танцуващи вани и други глезотии. 

В местността Кошарите край Поморие е разположената модерна изба „Тохун”, където твърдят, че са наследници на 2000-годишно винопроизводство по тези земи. Цялото грозде, което преработват е собствено – това е важно, за да се знае, че не се използва вносен концентрат, какъвто употребяват много от големите винпроми. Освен това се държи да се бере на ръце, на всичко отгоре в малки „касетки”, за да се избегне прекомерно смачкване и нараняване на зърната. 

Пак недалеч от Поморие е село Страцин, където също има модерна винарска изба. Приличаща на голяма къща – своеобразен дом на благородната напитка, тя прави и бяло, и червено вино, а също розе от Совиньон блан. Заслужава да се отбележи сирата от червените и муската от белите вина, защото не са толкова популярни сред родните производители на вина.

Единствената пътуваща винарна у нас, която десет години представляваше мобилна база от тир каравани, вече петилетка се настани в поморийското село Горица и вече има 400 дка земя на 15 км от най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг и още по-близо до древния Несебър. 

Ако ви се посещават през зимата, а има работещи хотели, направете си разходка до избата, която нарича себе си помпозно „винарско имение” и изнася 80% от продукцията си на най-претенциозните европейски пазари с марката „Цар Симеон”. 

Още по-близо до Несебър и Слънчев бряг е избата на Каблешково, където правят, наред с класическите сухи, също и сладки вина от традиционните сортове – нещо все по-рядко и затова много ценно по нашите ширини. Изобщо, този район е прочут и с полусухите си вина, които при соца много вървяха в Съветския съюз и другите страни от някогашния соцлагер.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови