БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Свидетел към съдията: Вие сте дюната, зад Вас е морето

Дюна ли беше или не беше, това което разораха на къмпинг Смокиня двамата обвиняеми – Иван Нончев и Манол Пазвантов?

Това бе въпросът, който нищиха с разпита свидетели в Бургаския окръжен съд днес. 

На 11 януари т.г. багер унищожи безвъзвратно декар от най-ценните бели дюни на Смокиня. При разследването на случая стана ясно, че те попадат в парцела на бизнесмена Иван Нончев и пречели на гледката му към морето. 

Затова той разпоредил на багериста Манол Пазвантов да ги заравни слещу 1000 лв. надник.

Двамата бяха изправени на подсъдимата скамейка днес. Съдът изслуша разпитите на трима свидетели – собственици на парцели, съседни на тоза на Иван Нончев.

„От 1985 г. бях управител на къмпинг Каваци, от 1997 г. бях изпълнителен директор, а след това и зам.-кмет. Съпругата ми е наследник на земите, част от къмпинга“, заяви свидетелят Костадин Мархолев.

След като станало ясно за заравнената дюна, той отишъл на място и видял следи от гуми и от верижна машина в имота на жена си. Част от „възвишението“ /така нарече дюната свидетелят/ го нямало. Според Мархолев във всеки имот има част от дюна и самият той си я бил отделил чрез кадастрален план.

В съдебната зала започна подробно изясняване къде е дюната и се стигна до разиграване на сценки.

„Аз съм в парцела, Вие сте дюната, зад Вас е морето“, обясни Мархолев, като посочи за ориентир съдийката.

Извадиха се и кадастрални карти. В някои от парцелите все още имало остатъци от лозя, но дали в имота на Нончев е имало, свидетелят не можа да каже със сигурност.

Наказанието, което поиска прокуратурата за Иван Нончев е до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева. До момента делото няма аналог в съдебната практика у нас.

От прокуратурата обясниха, че щетите върху природните забележителности са неизмерими и необратими и няма как да се оцени колко струва една безвъзвратно унищожена хилядолетна дюна.

Делото продължава с разпит на свидетелите.

Ето обвинението на прокуратурата:

Иван Нончев е обвинен за това, че на 11.01.2019 г. в гр. Созопол, обл. Бургас, на крайбрежна ивица – морски плаж в местност „Каваци“, в съучастие с Манол Пазвантов (извършител), действайки като подбудител и помагач, посредством верижна машина, собственост на Манол Пазвантов, противозаконно унищожил 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м природна забележителност – „пясъчни дюни в местност Каваците“, от които 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“ и 47 кв. м „зараждащи се дюни“,

като подбудителството се изразява в умишлено склоняване на Манол Пазвантов да унищожи чрез разораване с верижната машина посочената защитена територия – природна забележителност – „пясъчни дюни“, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разораването и унищожаването на защитената територия, чрез даване на съвети и разяснения на Манол Пазвантов относно местонахождението й, както и предоставянето на сумата от 1000 лева за извършване на разораването и унищожаването – престъпление по чл.278в, ал.1, вр. чл.20, ал.3 и ал.4 от НК.

Манол Пазвантов е обвинен за това, че на 11.01.2019 г. в гр. Созопол, обл. Бургас, на крайбрежна ивица – морски плаж в местност „Каваци“, в съучастие с Иван Нончев  (подбудител и помагач), действайки като извършител, посредством верижна машина, собственост на Манол Пазвантов, противозаконно унищожил 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м природна забележителност – „пясъчни дюни в местност Каваците“, от които 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“ и 47 кв. м „зараждащи се дюни“ – престъпление по чл.278в, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Текст и снимки: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови