БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Купете си морски дявол от пазара в Бургас, ето и една рецепта

На рибните магазинчета на централния пазар Краснодар се предлага морски дявол – за 10 лв./кг, видя екип на meduzata.com днес.

Морските дяволи (Lophiiformes) са разред хищни костни риби, притежаващи месест израстък на главата, действащ като примамка.

Видът е разпространен в североизточните части на Атлантическия океан, от Баренцово море до Гибралтарския проток, както и в Средиземно и Черно море.

Месото, което се консумира е от опашката на рибата и широко се използват в готварството, и често е сравнявана по вкус и текстура с опашки от омар. В Азия, особено в Корея и Япония, то е деликатес. Дължината на тялото им е 1,5 - 2 м, теглото им е около 20 кг. Те имат сплескана глава. Тези хищници лежат полузаровени на дъното. С помощта на първия лъч на първата гръбна перка, който завършва с кожен израстък, примамват жертвите си на дъното и атакуват.

Предлагаме на нашите читатели една рецепта на италианеца Масимо Бондини.

30-годишният Масимо от Перуджа е в България е от 9 години и заедно с майка си държат ресторант за традиционна домашна италианска храна в столичния квартал "Слатина".

Ето и рецептата:

Морски дявол ала гиота 

Продукти:

* 400-450 г морски дявол (опашка)

* зехтин

* чесън

* чери домати

* маслини

* каперси

* сол и черен пипер

* лют пипер по вкус

* магданоз

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се нарязва на шайби, зехтинът се загрява в тиган със скилидка чесън. Добавят се сол и черен пипер и се пържи около 10 мин. 

След това се прибавят чери доматите, маслините и малко каперси. Оставя се на огъня още 4-5 мин.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови