БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Торта Червено кадифе от Златина Люис

Тортата е подходяща за всеки пазничен случай, мо през март е особено актуална заради червените блатове и белия крем. С нея може мартеницата да присъства и в менюто.

Бургазлийката, който от години живее в Южен Уелс е популярна с тортите си, украсени със захарни цветя и скулптури – истински произведения на изкуството.

Тя води курсове в Бургас и в още няколко български града по два пъти в годината.

Ето и рецептата за торта „Червено кадифе“:

Продукти:

280 г обикновено брашно

2 с.л. натурално какао на прах 

1 ч.л. сол

110 г масло-стайна температура

250 г ситна захар

2 яйца

1 ч.л. екстракт ванилия

225мл гъст айран

1 ч.л.червена боя –гел

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л.оцет

Крем сирене и бял шоколад крем

2 х 200 г крем сирене – стайна температура

350 г бял шоколад

250 г масло - стайна температура

Метод на работа:

Фурната се загрява на 180*С . 2 х 23см тавички се намазняват и завиват с пергаментова хартия.

В купа се пресяват заедно брашното, солта и какаото.

В отделен съд се разбиват на пухкав крем маслото и захарта, добавят се яйцата едно по едно, като се редуват с лъжица от брашняната смес, за да не се пресече сместа. Добавя се и ванилията и останалото брашно на два пъти като сместа се бърка за да се поеме цялото брашно. Добавя се айрана и боята и се разбърква добре до получаване на гладка смес. Отделно се смесват оцета със содата бикарбонат и както са шупнали се добавят бързо към сместа и се разбъркват добре с леки въртеливи движения на шпатулата.

Сместа се разпределя по равно в двете тавички и се пече в загрята фурна между 25-30мин. като се прави проба с клечка за пълното изпичане на блатовете.

След изпичането блатовете се оставят на решетка да изстинат напълно.  След изстиването им се режат на половина, за да получим 4 платки.

Платките намазваме с равни количества крем, като предварително сме оставили 1/3 за намазване отстрани и отгоре. 

Приготвяне на крема:

За приготвянето на крема е необходимо да разтопим белия шоколад на водна баня и да го оставим да се охлади.

В отделен съд разбиваме на пухкав крем сиренето и постепенно добавяме към него разтопения охладен шоколад и маслото. Разбиваме крема до получаване на консистенция на разбита сметана. Използваме за напълване и намазване отвън и отгоре на тортата. Декорираме с кокосови стърготини, оцветени леко с червена боя.

Този блат е подходящ за торти покрити с фондан, като за измазване преди завиването му с фондан ще трябва да се използва ванилов маслен крем, или ганаш от бял шоколад.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови